En av de mest välkända bilmotorsporter är Formel 1. Det är dessutom en av de dyraste som finns. Formel 1 är också känt som Formula One och F1, det är en tävling med speciella formelbilar som är ensitsiga. Dess konstruktion följer reglerna från FIA och tävlingarna körs på asfalterade banor.

Formel 1 kommer från biltävlingar som hölls på 1900-talet och kallades för Grand Prix-racing. Tävlingarna hölls endast under ett visst antal år, dock återupptogs de igen efter slutet av andra världskriget år 1946. Den allra första tävlingen som kallades för ”Formel 1” skedde år 1948. Det första världsmästerskapsloppet kördes i Storbritannien först två år senare.

Världsmästerskapet för sporten heter ”FIA Formula One World Championship” och det innebär alla olika tävlingar som finns i sporten. Deltävlingarna kallas dock för GP eller Grand Prix och i dessa kan både förare och konstruktör vinna poäng. När säsongen är i slutet kommer alla poäng räknas samman för att sedan utse vinnaren.

Det är från regelverket som begränsar bilarnas format gällande både storlek och styrka som ordet ”Formel” härstammar. Ettan kommer däremot från att bilarna som körs i Formel 1 är de allra snabbaste inom bilsporten, de kan komma upp i hastigheter på cirka 380 kilometer i timmen. Eftersom bilarna kör så otroligt snabbt ställs det enorma krav på både förarnas säkerhet oh bilarnas konstruktion. Det investeras mycket pengar i utvecklingen samt tillverkningen av bilar, det ingår även ett antal kraschtester för att dubbelkolla att alla krav har uppfyllts. Formel 1 är därför en av de dyraste sporterna i världen, inte endast bilarna kostar mycket, även däcken kostar en hel del eftersom de slits snabbt under loppen och måste bytas ut regelbundet. Däckbytet på bilarna under loppet är dessutom ett moment som många tycker om att se, det tar nämligen endast några sekunder.

Kända Formel 1-förare

Michael Schumacher som kommer från Tyskland anses vara en av världens bästa Formel 1-förare med hela sju vinnartitlar.

Sverige har dock även haft ett antal Formel 1-förare. Den allra första var Joakim Bonnier som deltog i Grand Prix Italien år 1959. Han var dessutom den första som samma år vann en världsmästerskapstävling. Den mest kända föraren från Sverige var dock Ronnie Peterson. Han kom tvåa i världsmästerskapet år 1971 samt 1978. Tyvärr omkom han i en krasch när han var 34 år.