Rally och Gokart/Karting

Rally är en typ av bilmotorsport som körs på ”vanliga” vägar. En tävling omfattar rätt långa sträckor och under tävlingen stängs självklart vägarna av för den vanliga trafiken. Rally går helt enkelt ut på att komma i mål först. En tävlingsbana är oftast uppdelad i ”transportsträckor” och ”specialsträckor”. Transportsträckorna innebär att alla tävlande måste följa de vanliga trafikreglerna medan specialsträckorna utgör det själva tävlingsmomentet. Det som skiljer rallysporten från andra bilmotorsporter är att det sitter en kartläsare i bilen och inte endast föraren.

Från mitten på 1950-talet och framåt har Sverige haft ett flertal kända rallyförare. Många av dessa rallyförare har under sina karriärer nått enorma framgångar. En av de mest kända är Björn Waldegård, han blev dessutom, år 1978, den första officiella världsmästaren. De flesta kända rallyförarna är män, men det finns faktiskt även en kvinna som tagit hem segrar i EM tre år i rad. Ewy Rosqvist-von Korff anses vara en av de mest framgångsrika kvinnorna inom sporten.

Gokart/Karting

Gokart, eller som det egentligen heter Karting, är en annan populär bilsport. Gokart syftar egentligen på de kartar som alla privatpersoner har möjlighet att hyra vid speciella anläggningar. Karting däremot är själva sporten.

I karting sporten kallas bilen som körs för ”kart” och det fordonen får du endast köra på bestämda områden, det är inte tillåtet att köra den på alla allmänna vägar. Du behöver dock inget körkort för att köra karten, men vill du tävla behöver du en förarlicens.

För att få förarlicensen måste du börja med att gå en förarutbildning. Dessa sköts av kartklubbar som finns runt om i Sverige. I dessa utbildningar får du både lära dig regler för träning, tävling, men även träna på körmoment du kommer stöta på i sporten.