Enduro är en motorcykelsport som går ut på att du ska köra på en svår bana med utmanande terräng. Namnet på sporten kommer från ”endurance” vilket betyder uthållighet, och det är exakt vad som behövs för denna sport. Enduro har, inom den svenska motorcykelsporten, flest antal utövare, från amatörer till elitförare. Sverige har varit ett av de ledande länderna i internationella mästerskapstävlingar, som World Enduro Championshop, Europamästerskapen, lag-VM, International Six Days Enduro, samt WEC. Den allra mest kända svenska enduro-tävlingen är Novemberkåsan.

Enduro-motorcykel påminner en del om motocross, men det finns en samtidigt en del skillnader. Enduro-mc har till exempel en mjukare fjädring, har belysningssystem och går lite lugnare. För att tävla i sporten måste föraren först genomgå en licenskurs. Det finns sedan olika klasser, från klasser för yngre förare till vuxentävlingar. I vuxentävlingarna kan dock personer som är 15 år delta, tävlingen är dock anpassad för juniorer.

Här i Sverige är typ 1 den så kallade traditionella formen. Det innebär att alla deltagare ska köra på en pilad bana som består av specialsträckor och transportsträckor. Banan består ofta av olika terräng. Novemberkåsan och SM är exempel på typ 1-tävlingar. Under dessa får alla deltagare själv ansvara för att serva och reparera sina motorcyklar.