Många grenar i motorcykelsporten

Motorcykelsporten innefattar hela tolv grenar och de är en väldigt populär typ av sport här i Sverige. Det finns inte många motorsporter som har en lika stor variation i grenar som motorcykelsporten. Det finns allt från stora tävlingar till sådana som körs på is och till och med tävlingar med mini motorcyklar. En av de mest populära grenarna är dock motocross. Det är en typ av sport där du kör på en jord-, grus- eller sandbana med snäva kurvor och hopp. Det är en väldigt publikvänlig och actionfylld sport som ofta drar in en hel del åskådare.

En annan populär gren inom motorcykelsporten är speedway. I denna kör du på en rund bana som består av ett grusunderlag, ofta blandat med lera eller lerskiffer. Det ska dessutom användas en speciell motorcykel som inte används i några andra sammanhang. Motorcykeln måste vara tyngre än 77 kilo, inte ha någon broms och den får endast använda en enda växel samt vara metanoldriven. Inom speedway har Sverige varit rätt framgångsrik tack vare Ton Richardsson som har vunnit VM 6 gånger.

Kort historia om motorcykelsporten

Motorcykelns historia tros ha börjat i Tyskland runt år 1885. Det skedde i samband med att en av de tidigaste motorcyklarna ”Daimler Reitwagen” uppfanns av Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach. Det första företaget som skapade motorcyklar uppfanns först år 1894 vilket hjälpte sporten att utvecklas och växa i popularitet. Endast två år senare började det även tillverkas motorcyklar i England och två år efter det kom tillverkningen till USA.