Toyota deltar i många motorsporter

Det finns ett stort antal fordonstillverkare som deltar i olika motorsporter. Toyota är en av dessa. Deras deltagande går att spåra tillbaka till början av 1970-talet, vilket är drygt 30-35 år sedan företaget grundades.

Toyota är idag en väldigt känd biltillverkare som finns över hela världen. Det finns dock varierande åsikter om hur bra deras fordon egentligen är. Vissa tycker mindre bra om biltillverkaren medan andra ser fram emot att kunna köpa sin första Toyota så snart som möjligt.

Kort om Toyota

Toyota är ett japanskt företag som öppnades år 1937 av familjen Toyoda. Företaget tillverkade till en början lastbilar under andra världskriget. Det var först efter kriget som Toyota verkligen slog igenom och blev den största biltillverkaren i Japan. De tog sig sedan in på den amerikanska marknaden först på 1950-talet och på 60-talet kom de till Europa. Idag anses de vara en av de mest kända tillverkarna.

Företaget är även världsledande när det kommer till hybridbilar, vilket inleddes i samband med Toyota Prius-modellen på slutet av 1990-talet.

Sedan 70-talet har Toyota varit en aktiv deltagare i en rad olika motorsporter. Bland annat Formula One, Nascar, IndyCar och många fler. Deras första vinst i en motorsport skedde år 1975 i Finland när Hannu Mikkola vann 1000 Lakes Rally i Finland med bilen Toyota Corolla.

1000 Lakes Rally

1000 Lakes Rally, även kallad Rally Finland, är en rallytävling som sker årligen i centrala Finland. Tävlingen kom till på 1950-talet och är ett event som ingår i World Rally Championships. Det anses dessutom vara det allra snabbaste eventet. Banan som körs är bred och slät, men består av en del skarpa kurvor och hopp.

De tävlingar som Toyota är mest kända för att delta i, idag, är Super Formula, Toyota Racing Series, USAC, Formula Three och många fler.